Inhalacijska terapija: pomoć u liječenju respiratornih bolesti

omron-inhalatori-02

Primjena  lijekova inhalacijskom terapijom temelj je liječenja mnogih respiratornih bolesti. Ovaj put primjene lijekova pruža mnogo prednosti nad oralnom primjenom. Velika površina pluća i dobra prokrvljenost pluća omogućava brzu apsorpciju lijeka.

S promjenom godišnjih doba, različiti dijelovi dišnih putova mogu biti pod utjecajem respiratornih smetnji. U proljeće polen može izazvati alergijski rinitis (kihanje, svrbež i curenje nosa ili začepljenost nosa). U jesen i zimi od respiratornih smetnji mogu se javiti npr. uobičajena prehlada koja se očituje s curenjem nosa, nosnom kongestijom. Moguća je pojava upale grla, bronhitisa, astme (pojava ili pogoršanje bolesti) i sl.

Uspješna inhalacijska terapija podrazumijeva  odlaganje odgovarajuće propisane količine lijeka u plućima. Tri su načina inhalacijske terapije: stlačeni inhalt, prašak inhalata i inhalator koji pretvara otopinu ili suspenziju u aerosol.

Inhalatori  su medicinski uređaji koji pretvaraju tekući lijek u kapljice aerosola koje se mogu lako udahnuti kroz usnik ili masku. Za vrstu, dozu i režim lijeka potrebno je pratiti upute liječnika ili respiratornog terapeuta. Tri su vrste inhalatora: kopresorski, ultrazvučni i MESH inhalator.

Prednosti inhalatora:

– Lijek dostavlja izravno tamo gdje je potrebno.

– Izravno djelovanje lijeka na ciljni organ.

– Neposredni učinak nakon udisanja.

– Isti učinci kao i oralni lijekovi, ali s nižim dozama.

– Minimiziranje mogućih sistemskih rizika štetnih učinaka.

– Pacijenti mogu udisati lijekove bez koordinacije.

– Neki se uređaji mogu koristiti za liječenje bolesti gornjih i donjih dišnih puteva jednim uređajem.

 

Veličina čestica

Kod upotrebe lijekova u inhalaciji važno je koju veličina čestica će  inhalator raspršiti jer ovisno o veličini čestica lijek će dublje ili pliće doprijeti u dišne putove. Čestice veće od +7,5 qm uglavnom se deponiraju u ekstratorakalnoj regiji (orofaringealno), ulaze samo u gornje dišne putove. Manje čestice u rasponu veličina 4,5-7,5 qm dopiru do traheobronhalnog dijela dok do alveola dopiru samo vrlo male čestice.

omron-inhalatori-03

Kako se pravilno inhalirati?

 Primjena inhalatora

Pravilna tehnika inhalacije (priprema pacijenta i uređaja prije inhalacije i postupak oralne higijene nakon inhalacije kao i čišćenje i pohranjivanje inhalatora) uz primjenu kvalitetnog uređaja za inhalaciju doprinosi uspješnosti terapijske primjene inhalacijske aerosol terapije. Važno je praćenje stanja  i respiratornog statusa tijekom i nakon inhalacije. Potrebno je ovladati tehnikom pojedinog uređaja za primjenu lijeka.

Postupak inhalacije:

 • Kada je uređaj za inhaliranje pravilno i prema uputama proizvođača sastavljen i uključen, možete započeti s pripremom
 • Ali jeste li temeljito oprali ruke? Ako jeste, možete pripremiti i staviti otopinu za inhalaciju u inhalator prema uputama liječnika.
 • Postavite se uspravno ispred uređaja za udisanje, provjerite jeste li u udobnom položaju i opušteni.
 • Sada uključite uređaj. Usne čvrsto držite oko usnika kako bi se sav lijek iskoristio u plućima.Ukoliko se primjenjuje maska trebate provjeriti masku kako biste osigurali da je pravilno postavljena, posebno kod djece i starijih osoba.
 • Sada pravilno udišite. Dišite kroz usta dok se ne iskoristi sav lijek.
 • Inhalacija u prosjeku traje 10 do 15 minuta. Trajanje inhalacije u osnovi ovisi o nizu čimbenika, kao što su rad uređaja za inhaliranje, vrsta inhalatora, količina otopine koju trebate udahnuti i sl.
 • Kad završite, isključite uređaj.

 

Inhalacija djece uz što manje stresa za roditelja i dijete

 • Uključite igračke u pripremu djeteta za inhalaciju i pokazivanje kako se koristi inhalator. Djeca su aktivna i žele pomoći. Priklagođeno dobi uključite dijete u pripremu inhalatora za terapiju, ali molimo vas da dijete nikada ne ostavljate bez nadzora. Također,  bi moglo biti korisno da najdraža mekana igračka krene prva i pokaže kako se koristiti inhalator.
 • Ukoliko se dijete boji maske u razgovoru mu približite masku kao npr. “pilotsku masku” ili “masku astronauta”. Neka igra započne prije samog pokretanja inhalatora. Obratiti pažnju na pravilno postavljanje maske.
 • Recite svom djetetu zašto je inhalacijska terapija potrebna i dobra za njega ili nju. Sjedenje u krilu može pomoći, naročito ukoliko dijete odbija ili ne može sjediti u stolici. Pokažite svom djetetu da aerosol istječe iz maske ili usnika poput čarobne maglice, a zatim objasnite sljedeći korak: sada je tvoj red da udahneš. Kako bi pomogli da dijete sjedi mirno: čitajte priče, pjevajte pjesmice, kratki DVD, igračka.
 • Važno je da terapija inhalatorom predstavlja pozitivno iskustvo za djecu, pogotovo ako ga moraju koristiti nekoliko puta dnevno. Koristite inhalator u isto vrijeme kako bi dijete znalo što da očekuje
 • Starija djeca trebala bi zauzeti udoban i opušten sjedeći položaj tijekom terapije Inhalatorom. Prije svega, to znači uspravno sjediti. Zašto? To je način na koji aerosol može doći duboko u dišne putove, tamo gdje je to potrebno.

 

Ako je potrebno, možete odabrati  tihe  inhalatore poput  OMRON U100 inhalatora , za terapiju inhalatorom  kod kuće ili na putovanju. U svakom slučaju, bez obzira na verziju koju odaberete, trebali biste osigurati da je okruženje što manje stresno kada koristite inhalator. To čini čak i česte terapije inhalatorom malo lakšima kako za dijete tako i za roditelje.

 omron-inhalatori-04

Proizvodi koji se mogu koristiti za inhalaciju

Na raspolaganju je veliki raspon lijekova za inhlaciju primjenom inhalatora koje vam propisuje liječnik ovisno o zdravstvenom stanju i potrebama. Jedna od otopina koju vam liječnik može propisati je i sterilna fiziološka otopina 0,9% NaCl kao samostalna inhalacija ili prema preporuci liječnika fiziološkoj otopini se dodaju drugi lijekovi ovisno o bolesti. Sterilna fiziološka otopina vlaži dišne putove. Izotonično ili fiziološko znači da otopina ima sličan sadržaj soli kao i naša tjelesna tekućina, te se stoga dobro podnosi, a ne da dodatno iritira dišne putove.

Koje proizvode ne bi trebalo koristiti za inhalacijsku terapiju?

Eterična ulja mogu potaknuti respiratorne tegobe kod osoba s preosjetljivim respiratornim sustavom. Inhalator je medicinski uređaj, nije aroma difuzor.

Kako održavati inhalator?

Očistite i dezinficirajte inhalacijski komplet, usni nastavak i nosni nastavak ili  maske prije njihovog korištenja prvi put nakon kupnje, ako se uređaj ne koristi  duže vrijeme ili ako isti uređaj koristi više od jedne osobe. Prilikom čišćenja ili dezinfekcije dijelova držite se propisanih pravila. Filteri Provjerite je li zračni filter  čist i pravilno priključen. Zamijenite filtar prema uputama proizvođača.

OMRON inhalatori

Kao svjetski lider u uređajima za respiratornu terapiju koji pomažu ljudima u liječenju bolesti dišnih putova, OMRON Healthcare identificirao je da različiti pacijenti trebaju različite inhalatore. Kako bi im pomogao da žive bez ikakvog kompromisa u pogledu svog respiratornog zdravlja, OMRON je razvio inovativan i sveobuhvatan asortiman  inhalatora, dizajniran za borbu protiv različitih respiratornih smetnji. Omron inhalatori učinkovito pružaju liječenje za odrasle i za djecu u raznim okolnostima. Stolni inhalacijski sustavi (npr. kompresorski inhalator) savršeni su za liječenje kod kuće, dok prijenosni inhalatori  pružaju pomoć gdje god se nalazili. Pravilnim izborom inhalatora respiratorne smetnje i bolesti poput astme ili KOPB ne moraju vas usporiti. Udah olakšanja na dohvat ruke.

omron-inhalatori

OMRON inhalator za sebe i potrebe svoje obitelji možete nabaviti u Medikor prodavaonici, Tratinska 58, Zagreb, u svim ljekarnama i na Medikor web shopu: https://shop-medikor.hr/disanje/omron-inhalatori/

*Informacije dostupne u novostima Medikor  nisu zamjena za stručan medicinski savjet ili njegu. Preporučujemo savjetovanje s liječnikom ukoliko imate zdravstvenih problema ili pitanja.