Svjetski tjedan dojenja (1. - 7. kolovoza)

Svjetski tjedan dojenja (1-7. kolovoza)

1U  prvom tjednu kolovoza brojnim javnozdravstvenim akcijama obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Dojenje ima važnu ulogu u uspostavljanju cijelo-životnog zdravlja. Dojenje je potreba djeteta i najzdraviji početak života za svako dijete. Majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih sastojaka za optimalan rast i razvoj djeteta, ima jedinstvenu sposobnost zaštite od infekcija i smanjuje rizik od razvoja alergija. Dojenje osigurava automatsku adaptaciju potrebama djeteta i učvršćuje psihološke i afektivne učinke na majku i dijete. To je prirodni proces koji predstavlja prvi korak u primarnoj prevenciji i unaprjeđenju zdravlja.

Ovogodišnji je Svjetski tjedan dojenja koji se obilježava 1-7. kolovoza usmjeren na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Promicanje dojenja i povećanje udjela majki koje doje od velike je javnozdravstvene vrijednosti za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti.

 

Izdajanje majčinog mlijeka

2

Postoje različite situacije u kojima  je izdajanje mlijeka korisno, a katkad i nužno rješenje.  Kada dođe do zastojne dojke, mastitisa i apscesa izdajanje osigurava dobro pražnjenje mlijeka. Kod prijevremeno rođenog djeteta i djeteta niske porodne težine izdajanje je nužno tako dugo dok ne budu spremni za hranjenje na dojci. Također se preporuča i kada je dijete bolesno, te zbog slabosti i iscrpljenosti nije sposobno za dojenje, kao i kod odvojenosti majke i djeteta. Prije izdajanja mogu  se primijeniti postupci koji olakšavaju otpuštanje mlijeka  – masaža dojki, topli oblozi. Okvirno vrijeme izdajanja za jednu dojku iznosi od 10 – 20 minuta. Izdajanje može biti ručno ili pomoću upotrebe izdajalice.

Medikor je u svoj asortiman uređaja za majku i dijete uvrstio i Beurer BY 60 električnu izdajalicu koja omogućuje vrlo ugodan postupak izdajanja u udobnosti vlastitog doma.

https://shop-medikor.hr/beurer-by-80-elektricna-izdajalica/