Svjetski dan hipertenzije

Svjetski dan hipertenzije

novost

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb kao Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ove godine obilježili su Svjetski dan hipertenzije javno-zdravstvenom  akcijom  na Cvjetnom trgu u Zagrebu kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti arterijske hipertenzije.

U Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu organizirana su mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku– tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, mnovosti1asnoća i mokraćne kiseline.

zagreb2

Zainteresiranima su podijeljene edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Uz liječnike sudjelovale su  medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika.zagreb3

Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetski ubojica broj 1 jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to, glavni faktor je rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.  U Hrvatskoj je to naročito jasno vidljivo jer su kardiovaskularne bolesti glavni razlog umiranja.

zagreb4

Vrlo važno redovito, na ispravan način i s provjerenim, klinički validiranim tlakomjerima mjeriti krvni tlak, redovito uzimati propisane lijekove, slušati savjete svog liječnika, razgovarati s medicinskom sestrom te svojim ljekarnikom koji je također tu da vam pomogne. Sve ove akcije koje možete poduzeti već sutra uvelike će pridonijeti smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti.

split1

 

BROD1

Kao podrška akciji bili su tvrtka KRKA, Medikor d.o.o., zastupnik OMRON tlakomjera za RH na čijim su tlakomjerima te Stanicama za provjeru zdravlja provođena mjerenja. Sudjelovale su također i tvrtke Berlin Chemie i Ericsson Nikola Tesla d.o.o.