PROPUH – ISTINA ILI MIT ?

propuv2

Propuh ili u narodu poznat pod nazivom ,,promaja” – povjetarac koji puše s jednog kraja stana u drugi ili hladan vjetar za oblačna dana koji može uzrokovati brojne bolesti. Propuh je odgovoran za sve od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak upala u mozgu’, (Cody Brown,bloger koji živi u Hrvatskoj, a podrijetlom je Amerikanac).

Nijemci također imaju riječ za propuh (der Durchzug) i odnosi se samo na strujanje zraka, a ideja da ti zbog toga može biti loše ili te boljeti glava potpuno im je nepoznat. (Navodi Maja B, profesorica engleskog i njemačkoj jezika koja živi u Švicarskoj.)

Uzročno posljedična veza između propuha i bolova u vratu i leđima NIJE ZNANSTVENO DOKAZANA. Ljudi mogu imati različita osobna iskustva, ali u medicini temeljenoj na dokazima iskustvena je razina najniži stupanj dokazivanja.

propuv1

U stručnim časopisima mogu se objaviti članci o njima kao prikaz slučajeva, no to je premali broj dokaza da bi se moglo govoriti o uzročno-posljedičnoj vezi. Možemo li se na propuhu prehladiti? Propuh definitivno ne uzrokuje zarazne bolesti. Prehladu uzrokuju virusi i ona nema veze s propuhom. To se kosi s načelima zdravstvene struke. Propuh kao vjetar možda može podići viruse s tla i tako kontaminirati zrak, no ne postoje zdravstveni dokazi i radovi o tome. Sve je samo nagađanje i mit.

Ako vas ipak iz nekih drugih razloga nešto boli, za Vas imamo Kinecare toplo-hladne obloge i Omron Tens E4 – elektrostimulator za brzo i učinkovito ublažavanje boli i napetosti u mišićima, leđima i ramenima.