Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

01

Pretilost je multifaktorna bolest. Razvija se pod utjecajem genetskih i metaboličkih faktora, socijalnokulturološke sredine, okoliša, te loših životnih navika i jedan od svjetskih zdravstvenih problema  današnjice.

Zabrinjavajuće je da je i sve veći broj pretile djece. Prema istraživanju (CroCOSI) u Hrvatskoj je 35 % djece u dobi od 8 do 8,9 godina s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Ukupno 31 % djevojčica i 38,7 % dječaka u Republici Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35,6 %, dok je najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2 %.Ukoliko se pretilost razvije u ranoj životnoj dobi, kasnije kad dijete odraste, mogu se javiti ozbiljne komplikacije. Pretila djeca su vrlo rizična skupina za obolijevanje od povišenog krvnog tlaka, arterijskih i srčanih oboljenja, mišićno-koštanih smetnji, diabetes mellitusa tip 2  itd. Povećani unos visokokalorične hrane bogate mastima i rafiniranim šećerima uz nedovoljnu fizičku aktivnost dovodi do razvoja pretilosti.

02

CroCOSI istraživanje ukazuje i na činjenicu da svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji vlastitim automobilom. Više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima. Više od polovice djece, njih 56%, dva ili više sati radnim danom provede gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje.

03

Kontrola tjelesne težine za novorođenčad i dojenčad je vaganjem i bilježenjem prirasta na težini. Za malu djecu, predškolsku i školsku djecu je jedna od mogućnosti vaganje te uspoređivanje tjelesne težine s referentnim vrijednostima za dob ili za tjelesnu visinu. Za stariju djecu i adolescente se može izračunati indeks tjelesne mase. Mjerenje debljine potkožnog masnog tkiva (mjerenje kožnog nabora).
Liječenje pretilosti je dugotrajan i kompleksan postupak. Primjenjuje se multidisciplinarni pristup s timom stručnjaka, koji svojim zajedničkim radom potiču promjenu životnog stila, promjenu načina prehrane i promjenu stavova vezanih za prehranu i tjelesnu aktivnost.
U dobi od prve do pete godine, dijetetski pristup sastoji se npr. od prehrane s poluobranim mlijekom, pripremanjem hrane kuhanjem ili prženjem bez masti, a izbjegavanjem masnog mesa i slatkiša. Potrebno je dijete poticati na odgovarajuću tjelesnu aktivnost. Dobro je da se dijete bavi nekim sportom prilagođeno dobi i interesima djeteta.
Važnu ulogu imaju roditelji koje je potrebno educirati o pravilnoj i zdravoj prehrani djeteta. Potrebno im je objasniti da svoju ljubav i brigu za dijete ne izražavaju samo hranjenjem već da je poželjno omogućiti dojenčetu dovoljno tjelesne aktivnosti. Utjecaj obiteljskog okruženja jedan od vodećih čimbenika  prilikom usvajanja stavova i ponašanja kod djece.
Medikamentozno ni kirurško liječenje u dječjoj dobi se ne provodi.
Mjere prevencije se mogu odnositi na pojedince, cijelu populaciju ili samo na populaciju s povećanim rizikom za razvoj pretilosti. Preventivne  mjere su naročito važne kod djece koja imaju povećan rizik i predispoziciju razvoja  pretilosti.
Prevenciju debljine potrebno je započeti već u razdoblju prije rođenja i nastaviti u ranom djetinjstvu, osobito u dojenačkom razdoblju, u kojem važnu ulogu ima majčino mlijeko tj. dojenje do najmanje šestog mjeseca djetetovog života.

04

Medikor je za vas odabrao vrhunske proizvode za vaše zdravlje i kontrolu tjelesne težine. Vage za odrasle, i vage za bebe koje su svojim dizajnom prilagođena djeci kao i dijagnostičke vage.
Više informacija OVDJE.

Napomena:
Prilikom kupovine bilo koje dijagnostičke vage ili vage za bebe ostvarujete 20% popusta ukoliko pri završetku kupovine u polje kodovi za popust unesete kod zdravlje77.