Pranje ruku

pranje-ruku

Ipak je mama bila u pravu.

Zdravstveni stručnjaci kažu da su najbolji, najjednostavniji načini za sprječavanje širenja COVID-19, mjere koje se savjetuju već generacijama. Perite ruke. Kad kašljete ili kišete pokrijte usta i nos. Izbjegavajte dodirivanje lica. Ostanite kod kuće ako ste bolesni.

Ruke su dio tijela koji je najizloženiji mikroorganizmima. Rukama dodirujemo gotovo sve, njima se rukujemo, diramo novac i sl. Ruke su jedan od najčešćih načina na koji se virus širi s jedne osobe na drugu. Novi Koronavirus se uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i neizravno putem kontaminiranih ruku izlučevinama oboljele osobe s obzirom da virus može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi i ručke na vratima.

Pravilno pranje ruku je najbolji i najjednostavniji način sprječavanja prijenosa i širenja mnogih zaraznih bolesti pa tako i ove.

Higijena ruku provodi se i uključuje pranje sapunom i tekućom vodom i/ili  higijenskim utrljavanjem alhoholnog pripravka. Higijensko utrljavanje je standardna mjera higijene ruku isto kao i pranje ruku.

Osnovne higijenske mjere mogu se činiti tako jednostavne, ali su važne. Pranje ruku običnim sapunom i vodom uklanja viruse, ali samo ako se to radi temeljito i prema uputama. Ruke treba prati  najmanje 30 sekundi, vrijeme je to koje je potrebno da se otpjeva pjesmica „Happy Birthday”  dva puta, kako bi se osiguralo da se patogeni mikroorganizmi neće prenijeti na predmetima ili širiti od osobe do osobe.

Neka  pravilno pranje ruku preraste u svakodnevno ponašanje i naviku. Pravilno pranje ruku zahtjeva 30 sekundi vašeg vremena, a  učinkovito je u zaštiti organizma od virusa i bakterija.

U svijetu se 15. listopada obilježava Svjetski dan pranja ruku (Global Handwashing Day) kako bi se promoviralo pranje ruku sapunom i vodom.

U nastavku je slikovni prikaz kako pravilno prati ruke prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog Crvenog križa.

pranje-ruku-03

Uz pravilno pranje ruku nemojte zaboraviti i na dodatne mjere kao pomoć u prevenciji širenja virusa: iznjegavanje dodirivanja lica (usta, nosa i oči), socijalno distanciranje (izbjegavanje rukovanja i sl.), izbjegavanje bliskog kontakta sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripe, prakticirajte respiratornu higijenu (ako kišete i kašljete pokrijte usta laktom ili maramicom; maramicu odmah bacite i operite ruke), pravovremeno potražite medicinsku njegu ako vi ili vaše dijete imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete. Očistite površine koje bi mogle doći u dodir s virusom i općenito čistite površine češće (posebno u javnim prostorima).

Slikovni prikaz higijenskog utrljavanja alkoholnog pripravka u ruke je u nastavku.

utrljavanje

Izvor: Kalenić S. i sur. Smjernice za higijenu ruku u zdravstvenim ustanovama. Liječ Vjesn 2011; 133:1-16.

Sredstvo za dezinfekciju pronađite na:

https://shop-medikor.hr/kucna-ljekarna-medikor/dezinficijens-genox/genox-professional/

Informacije dostupne na novostima Medikor  nisu zamjena za stručan medicinski savijet ili njegu. Medikor  preporučuje savjetovanje s liječnikom ukoliko imate zdravstvenih problema ili pitanja.

 

Izvor: https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/pitanja-i-odgovori-o-bolesti-uzrokovanoj-novim-koronavirusom/

Izvor: https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/506

Izvor: https://www.kbsd.hr/sites/default/files/SestrinstvoEdukacija/Windows7_Kovacevic_Higijena_ruku_za_web.pdf

Izvor: https://www.unicef.org/croatia/price/sve-sto-trebate-znati-o-pranju-ruku-kako-biste-se-zastitili-od-koronavirusa-covid-19

Izvor: https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/03/preventing-the-spread-of-coronavirus-starts-with-basic-hygiene/