OBILJEŽAVANJE DANA HIPERTENZIJE

3

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb kao Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ove godine obilježili su Svjetski dan hipertenzije javno-zdravstvenom  akcijom  na Cvjetnom trgu u Zagrebu kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti arterijske hipertenzije.

9a

 

Zainteresiranima su podijeljene edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

 

1

Uz liječnike sudjelovale su  medicinske sestre, studenti medicine, učenici  srednjih medicinskih škola.

 

4

 

Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva svjetski ubojica broj 1 jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to, glavni faktor je rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.  U Hrvatskoj je to naročito jasno vidljivo jer su kardiovaskularne bolesti glavni razlog umiranja.

 

2a

 

Vrlo važno redovito, na ispravan način i s provjerenim, klinički validiranim tlakomjerima mjeriti krvni tlak, redovito uzimati propisane lijekove, slušati savjete svog liječnika, razgovarati s medicinskom sestrom te svojim ljekarnikom koji je također tu da vam pomogne. Sve ove akcije koje možete poduzeti već sutra uvelike će pridonijeti smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti.

 

2

Kao podrška akciji bili su tvrtka Medikor d.o.o., zastupnik OMRON tlakomjera za RH na čijim su tlakomjerima te Stanicama za provjeru zdravlja provođena mjerenja i tvrtka Servier.

 

1a