NOSNA KONGESTIJA – održavanje prohodnosti nosića

NOSNA KONGESTIJA – održavanje prohodnosti nosića

babydoo 1

Začepljeni nos  ili nosna kongestija se događa kada nosna sluznica otekne uz proizvodnju prekomjerne količine sluzi kao odgovor na nadražujući čimbenik, zbog čega je otežana prohodnost nosa. Za dojenčad nosna kongestija može izazvati dosta  neugodnosti jer dišu na nos, a i ne mogu ispuhati nos što im može uvelike otežati svakodnevne aktivnosti hranjenja i spavanja.

U dječjoj dobi su nosni hodnici uži pa su tegobe češće i izraženije uz moguće smetnje disanja i kod kongestije slabijeg intenziteta. Dijete zbog začepljenog nosa postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Disanje je glasno uz moguće kihanje, kašljanje. Najčešći uzroci kongestije su virusi, alergije, rjeđe bakterije. Začepljenost nosa povećava rizik razvoja sekundarnih bakterijskih infekcija i komplikacija dišnih putova, primjerice, upale uha.

Važno je spriječiti i ublažiti začepljenost nosa.

Preventivne mjere: preventivne mjere obuhvaćaju izbjegavanje iritansa i alergena koji mogu provocirati nosnu kongestiju. Uklonite rizične čimbenike iz djetetove okoline – duhanski dim, pelud, kućna prašina i grinje, dlaka kućnih ljubimaca… Klima uređaji – kod primjene klima uređaja slijedite zdravstvene smjernice. Kako se u klima uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtre. Klima ne smije direktno puhati na dijete, temperaturu prilagodite prema zdravstvenim smjernicama, izbjegavajte nagle izlaske iz klimatiziranog prostora na vanjsku temperaturu i obratno.

 

babydoo 2

Ove su mjere poželjne i kada nastupi začepljenost nosa.

Ublažavanje začepljenosti nosa:

Ako dijete ima začepljen nos, stavljanjem u povišeni položaj prilikom spavanja olakšavamo djetetu spavanje.

Koristite fiziološku otopinu (vlaženje i bolje čišćenje nosa) i nosni aspirator za uklanjanje viška sluzi. Neka Vaš odabir bude više manjih, originalnih pripravaka fiziološke otopine, jer ako koristite veliko pakiranje boce s fiziološkom otopinom i po potrebi iz nje špricom izvlačite tekućinu možete kontaminirati otopinu, a i dugotrajnim stajanjem otvorena otopina više nije sterilna. Provjerite da je fiziološka otopina sobne temperature. Nosni aspirator s nastavkom vrlo je jednostavan za korištenje i efikasan za otklanjane suvišnog sekreta kod dojenčadi koja ne može sama ispuhivati nos, a može se koristiti već kod sasvim male dojenčadi.

Uređaj za čišćenje nosa za bebe Visiomed BABYDoo® MX6-ONE omogućava da jednom jednostavnom gestom fiziološka otopina ovlaži nosnu šupljinu i omekša nosne izlučevine koje se potom glatko izvlače. Čitav proces čišćenja nosa je nježan, brz i higijenski.

 

Upute za roditelje:

 – Uvijek provjerite da ste oprali ruke prije i nakon korištenja uređaja kako biste izbjegli

zarazu ako je vaše dijete bolesno.

– Kada koristite uređaj BABYDoo® MX6-ONE, ne zaboravite podignuti glavu djeteta kako bi

lakše disalo tijekom izvlačenja.

– Ako je vaša beba prehlađena, često koristite BABYDoo® MX6-ONE, osobito ako beba ima

bocu, tako da može disati dok pije.

– S uređajem BABYDoo®, potrebno je samo par sekundi da se izlučevine izvuku.

– Izbjegavajte izvore zagađenja (duhan, prašinu…) koji mogu potaknuti izlučivanje.

– Nemojte koristiti uređaj za čišćenje nosa u slučaju nadraženosti nosne šupljine.

– Uređaj za čišćenje nosa za bebe pomaže u sprječavanju komplikacija s disanjem. u slučaju infekcija, molimo posavjetujte se s liječnikom.

– Upamtite, vaša je beba osoba i trebate objasniti što ćete raditi i zbog čega to radite.

Uporaba se treba vršiti tako da je glava postavljena postrance, u ležećem položaju. Nikad ne koristite tekućinu tako da je glava polegnuta unatrag. Provjerite da je mješavina tekućine u potpunosti uklonjena pomoću uređaja BABYDoo® MX6-One.