Mjerenje tjelesne temperature

nano-beskontaktni-toplomjeri

Temperatura je jedan od vitalnih znakova koji zdravstveni radnici, roditelji i njegovatelji koriste za procjenu zdravstvenog stanja djece i odraslih  tijekom epizoda akutne bolesti.

Mjerenje tjelesne temperature zahtijeva određeno umijeće i primjenu adekvatnog mjernog instrumenta. Odabir i primjena mjernog instrumenta ovisi o educiranosti bolesnika i/ili roditelja, te je važno da njegova adekvatna primjena omogućuje utvrđivanje odstupanja od normalne tjelesne temperature.

Posebno osjetljiva skupina, koja često na bolest reagira povišenom temperaturom su djeca. Povišena temperatura ukazuje da se u dječjem organizmu događaju neke promjene [od nicanja prvih zubića, do infekcija.

Na tržištu su dostupni  digitalni kontaktni toplomjeri  (rektalni, oralni, aksilarni) ili infracrveni toplomjeri (uho, temporalna arterija).

Stakleni živini toplomjer  nekada je bio najvažnija stavka u većini ormarića s lijekovima. Stakleni toplomjeri sa živim više se ne koriste u Europskoj uniji, te nisu dostupni za kupnju.

Vrućica u djece je česti razlog zbog kojeg roditelji odvode djecu na pregled  liječniku ( 20% u djece mlađe od 6 mjeseci i 39% u djece dobi od 6 do 17 mjeseci)  i predstavlja glavni razlog za ordiniranje lijekova u pedijatriji. Učestalih liječničkih konzultacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog vrućice visoka je zbog nedostatka znanja i straha među roditeljima.

Iako se rektalno mjerenje temperature smatra najpouzdanijom metodom mjerenja temperature kod beba i male djece, postupak se slabo podnosi, jer se mjerenje provodi postavljanjem toplomjera u rektum i ostavlja se in situ približno 10 sekundi. Neka djeca također smatraju da su oralna mjerenja temperature neugodna. Od tri glavna mjesta (rektalno, oralno i aksilarno) korištena za mjerenje  tjelesne temperature, rektalno mjerenje  temperatura je najpreciznije.

Aksilarno mjerenje je manje invazivno od oralne ili rektalne metode mjerenja, ali je važno pravilno postaviti toplomjer u aksilu (pazušnu jamu) s pravilnim položajem ruke prilikom mjerenja te poštivanje vremenskog intervala (vremena potrebnog za postizanje preciznog mjerenja). Mjerenje temperature u uhu prikladniji je način mjerenja temperature kod predškolske djece, jer je uho lako dostupno i očitanja se mogu dobiti u roku od nekoliko sekundi, pravilna tehnika i izvođenje mjerenja je važno za dobivanje točnih rezultata mjerenja.

Beskontaktni infracrveni termometri (NCIT) mogu se koristiti za brzo i neinvazivno mjerenje temperature, što potencijalno uzrokuje manje otpora kod djece od uobičajenih metoda. Kao i infracrveni toplomjeri za mjerenje u uhu, NCIT-ovi mogu očitati temperaturu u roku od nekoliko sekundi. Većina NCIT-a mjeri temperaturu na području čela ili u temporalnom području (također mogu mjeriti temperaturu djece za vrijeme spavanja). Budući da upotreba NCIT-a ne uključuje bilo kakav kontakt s površinom tijela, rizik od infekcije je zanemariv i nisu potrebne niti dezinfekcija niti jednokratni poklopci sonde.

Pokazalo se da je metoda temporalnog mjerenja  temperature preciznija od  mjerenja u uhu  i bolje se podnosi od rektalnog mjerenja. Međutim, kao i kod drugih vrsta toplomjera, važno je uređaj koristiti ispravno kako biste dobili pouzdane  i stabilne rezultate.

 Beskontaktni toplomjeri mogu se koristiti za brzu procjenu temperature  (važna je dodatno i procjena općeg stanja djeteta kao i ukoliko niste sigurni u rezultate izmjerenih vrijednosti, provjera dobivenih vrijednosti drugom metodom mjerenja prilagođeno dobi).

nano-beskontaktni-toplomjeri-thermo-smart-t3

 Kako izmjeriti temperaturu

Tehnike mjerenja sa svim beskontaktnim toplomjerima su slična, ali vrlo je važno pridržavati se svega što piše u uputama. Postupak se ne smije trivijalizirati iako djeluje jednostavno!

Postupak mjerenja NANO toplomjerom Thermo Health T2

Usmjerite uređaj prema ČELU,na udaljenosti od oko 0cm~3cm, pritisnite tipku za mjerenje na toplomjeru i temperatura se odmah prikazuje.

Pouzdanost mjerenja ne može se zajamčiti ako temperaturu mjerite na drugom dijelu tijela (npr. ruke, torzo…)

nano-thermo-health-t2-beskontaktni-toplomjer

Slika: NANO Thermo Health T2 beskontaktni toplomjer

Ograničenja

Molimo da se pridržavate sljedećih uputa prije mjerenja temperature kako biste dobili stabilne i pouzdane rezultate:

– Odmaknite kosu s čela.

– Obrišite znoj s čela.

– Izbjegavajte strujanja zraka (npr. iz nosa, klima uređaja…)

– Omogućite interval 3~5 sekundi između dva mjerenja.

Svaki puta kada dođe do značajne promjene u temperaturi okoline zbog promjene okoline, pustite da se uređaj navikne na temperaturu okoline barem 15 minuta prije upotrebe.

mjerenje-temperature-nano

 Preciznost:

32,0°C ~ 34,9°C (89,6°F ~ 94,8°F) ±0,3°C(±0,6°F)

35,0°C ~ 42,0°C (95°F ~ 107,6°F) ±0,2°C(±0,4°F)

42,1°C ~ 43,0°C (107,8°F ~ 109,4°F) ±0,3°C(±0,6°F)

Primjena  precizne tehnike mjerenja  osnova je kvalitetnog rezultata mjerenja.

Normalna temperatura kod beba i djece je oko 36,4 ° C, ali to može malo varirati. Vrućicom  se obično smatra temperatura od 38 ° C (100.4F) ili više.

Vaše dijete može imati vrućicu  ako:

-osjećate na dodira da su vrući ili topliji  nego inače – na čelu, leđima ili trbuhu

-koža je znojna, ljepljiva

– imaju crvene obraze

Općenito, fiziološko ponašanje koje se javlja tijekom razvoja vrućice može se podijeliti u četiri uzastopne faze:

a) prodromalni period- javljaju se nespecifične tegobe kao što su blaga glavobolja i umor, opća slabost i kratkotrajni bolovi

b) hladnoća i drhtanje, tijekom kojih temperatura raste (vazokonstrikcija i piloerekcija obično prethode stadiju drhtanja. U ovom trenutku koža je blijeda i naježena)

c) crvenilo te ( kožna vazodilatacija i koža postaje topla i crvena)

d) prolazak

Ako mislite da vaše dijete ima temperaturu, najbolje je provjeriti njihovu temperaturu toplomjerom. To će vam  pomoći da utvrdite trebate li liječnički savjet.

U idealnom slučaju potreban vam je digitalni termometar za brzo i točno očitanje.

Da biste mjerili temperaturu svog djeteta:

-pripremite ih za mjerenje prema uputama za pojedinu tehniku mjerenja, udobno ih smjestite i postavite uređaj prema uputama

-Pažljivo pročitajte upute koje ste dobili s toplomjerom.

Najbolja vrsta toplomjera  ili najbolje mjesto za mjerenje tjelesne temperature može ovisiti  o dobi vašeg djeteta  (Prilagođeno prema Mayo Clinic)

0-3 mjeseca starostidigitalni fleksibilan termometar za mjerenje rektalne temperature (važan je oprez i strogo slijediti smjernice prilikom mjerenja zbog invazivnosti i nelagode za dijete). Nova istraživanja pokazuju da bi beskontaktni toplomjeri za mjerenje na čelu (TA- temporalna arterija) također mogao pružiti precizno očitanje tjelesne temperature novorođenčadi. (Ukoliko primijenjenom metodom mjerenja na TA niste sigurni i sumnjate u dobivene rezultate, a slijedili ste strogo upute proizvođača, izmjerite  tjelesnu temperaturu drugom metodom).

3 mj. – 4 god. – digitalni toplomjer za mjerenje rektalne ili aksilarne temperature ili možete koristiti beskontaktni toplomjer za mjerenje temp. na čelu (TA). (Ukoliko primijenjenom metodom mjerenja  na TA niste sigurni i sumnjate u dobivene rezultate, a slijedili ste strogo upute proizvođača, izmjerite  temperaturu rektalno).

od 4 godine i stariji. Također možete upotrijebiti digitalni digitalni toplomjer za mjerenje  temperature u pazušnoj jami ili koristite beskontaktni toplomjer za mjerenje temperature tijela na čelu (TA) ili toplomjer za uho. (Ukoliko sumnjate u očitavanje temperature, koristite drugu metodu za potvrdu rezultata)

Vaše dijete ima povišenu temperaturu ako:

-Ima temperaturu izmjerenu rektalno, ušno ili temporalno (TA) od 100,4 F (38 C) ili više

-Ima izmjerenu oralnu temperaturu od 37,8 C ili više od 100 F

-Ima temperaturu u pazušnoj jami od 37,2 C ili više od 99 F

Mehanizmi koji sudjeluju u regulaciji tjelesne temperature nisu dobro razvijeni u dojenčadi. Stoga već i blago povišenje tjelesne temperature (primjerice rektalna temperatura u vrijednosti od 38°C) kod dojenčadi mlađe od 3 mjeseca, može biti pokazatelj ozbiljne infekcije koja zahtijeva liječničku pažnju

Obratite se svom liječniku. Navedite očitanje (dobivene vrijednosti) i objasnite kako je temperatura mjerena.

 Sve modele toplomjera možete kupiti u Medikor prodavaonici u Tratinskoj 58 ili na web shopu:

https://shop-medikor.hr/zdravlje/toplomjeri/

 

Reference:

Regulation (EC) No 1907/2006 of the European Parliament and of the Council of 18 December 2006 concerning the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH), establishing a European Chemicals Agency, amending Directive 1999/45/EC and repealing Council Regulation (EEC) No 793/93 and Commission Regulation (EC) No 1488/94 as well as Council Directive 76/769/EEC and Commission Directives 91/155/EEC, 93/67/EEC, 93/105/EC and 2000/21/EC. Available at: http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006R1907:en:NOT (Accessed 19/02/2020).

MHRA Product-specific information and advice: Mercury in Medical Devices. Available from: http://www.mhra.gov.uk/Safetyinformation/Generalsafetyinformationandadvice/Productspecificinformationandadvice/Product-specificinformationandadvice–M– T/Mercuryinmedicaldevices/index.htm (Accessed 25/02/2020).

Taveras EM, Durousseau S, Flores G. Parents’ beliefs and practices regarding childhood fever: a study of a multiethnic and socioeconomically diverse sample of parents. Pediatr Emerg Care. 2004;20:579-87.

Crocetti M, Moghbeli N, Serwint J. Fever phobia revisited: have parental misconceptions about fever changed in 20 years? Pediatrics. 2001;107:1241-6.

Baraff LJ. Management of infants and children 3 to 36 months of age with fever without source. Pediatr Ann. 1993;22:497-8, 501-4

Feverish illness in children: Assessment and initial management in children younger than 5 years. NICE Clinical Guideline CG160, May 2013. National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health.

Hay AD, Heron J, Ness A, and the ALSPAC study team. The prevalence of symptoms and consultations in pre-school children in the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC): a prospective cohort study. Fam Pract. 2005;22:367–74.

Ishimine P. Fever without source in children 0-36 months of age. Pediatr Clin North Am. 2006;53:167-94. 5.

De Curtis M, Calzolari F, Marciano A, et al. Comparison between rectal and infrared skin temperature in the newborn. Arch Dis Child (Fetal Neonatal Ed). 2008;93:F55F57.

Mattson Porth C, Matfin G. Porth Pathophysiology Concepts of Altered Health States (8th ed) North America Lippincott Williams & Wilkins; 2008. 161-7 p.

Baker MD. Evaluation and management of infants with fever. Pediatr Clin North Am. 1999;46:1061-72.

Park JW. Fever without source in children. Recommendations for outpatient care in those up to 3. Postgrad Med. 2000;107:259-62, 65-6.