Influenca ili gripa

Influenca ili gripa

gripa

Naziv  influenca je nastao u 14. stoljeću od pojma „Influenza di fredo“ što u prijevodu znači utjecaj hladnoće, a pojam gripa je nastao od francuske riječi „gripeer“ što u prijevodu znači ščepati što je opis naglog i dramatičnog početka ove bolesti. (Hećimović A., Gripa, neukroćena bolest iz prošlosti. Transfuziološki vjesnik. 2016; br. 56).
Influenca ili gripa jedna je od najzastupljenijih sezonskih epidemija s kojom se susrećemo svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija (u Europi i u nas od prosinca do travnja).
Akutna je infektivna bolest respiratornog sustava prouzročena virusima influence tipa A, B i C.
(Springhouse, Professional Care Guide, Infectious Desorders, Pennsylvania, str. 103.-106.).
Koliko će virus biti zarazan određuju 2 najvažnije strukturalne komponente, a to su: hemaglutinin i neuraminidaza. Dokazano je da virusi influence koji imaju tipove hemaglutinina H1, H2 i H3 imaju izraziti pandemijski potencijal.Virusi influence neprestano se mijenjaju, a antigenske promjene virusa influence A odgovorne su za epidemije koje se pojavljuju svake godine u zimskim mjesecima te za pandemijsko pojavljivanje influence svakih nekoliko desetljeća.
Inkubacija influence traje vrlo kratko, od 1 do 3 dana, nakon čega nastupa dramatičan početak bolesti. Kao dominantan simptom gripe u literaturi se navodi povišena tjelesna temperatura uglavnom kontinuiranog tipa koja se zna popeti i do 40 °C. Od općih simptoma se često pojavljuju i boli u mišićima koje katkad mogu biti vrlo jake, sve do nemogućnosti hodanja (miozitis). Specifični simptomi influence su pretežito vezani uz respiratorni trakt pa tako u kliničkoj slici možemo nabrojiti suhi kašalj, grlobolju te začepljenost ili bistru sekreciju iz nosa.
Obično su jasno istaknute razlike između kliničke pojavnosti influence, osobito pri težem obliku bolesti i drugih prehlada

s1

Kao kapljična infekcija, influenca se brzo prenosi i eksplozivno širi među ljudima.
Virus influence se može prenijeti s osobe na osobu izravnim dodirom te širenjem kapljičnim putem  tijekom pričanja, kašljanja, kihanja pa i smijanja i to na udaljenosti od 1,5 m od zaražene osobe te uporabom inficiranih predmeta.
Užurbani život u kojem se svakodnevno susrećemo i u fizičkom smo kontaktu s mnoštvom ljudi, prometna povezanost, veliki radni i obrazovni kolektivi samo su neki od razloga brzog širenja influence. Škole su posebno pogodna mjesta za prijenos i širenje virusa influence pa se bolest prije i češće pojavljuje u obiteljima sa školskom djecom nego u drugima.
Influenca je, u pravilu, teška bolest zbog brojnih komplikacija koje mogu biti uzrokovane samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama. Komplikacije su najčešće u dišnom sustavu, osobito upale pluća, ali mogu biti zahvaćeni i drugi organski sustavi.
Skupine bolesnika s visokim rizikom od nastanka komplikacija u influenci

s2

Prema podacima HZZJZ u Hrvatskoj je, zaključno sa 13. siječnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5327) stiglo u 2. tjednu 2019. godine.
Medikor je za Vas odabrao vrhunske toplomjere i druge medicinske uređaje i pomagala kao pomoć u očuvanju zdravlja vas i vaše obitelji:

Frescopad hladni gel oblog – za povišenu temperaturu, migrenu i nakon cijepljenja
Hladni gel oblog za djecu i odrasle koji odmah daje učinak hlađenja koji traje i do 8 sati. Idealan je za uporabu kod vrućice, migrene, zubobolje, nakon cijepljenja, za hlađenje tijekom visokih ljetnih temperatura, kod mamurluka i za bilo koju situaciju u kojoj biste koristili običan hladni oblog.
VISIOMED ThermoFlash FAMILY beskontaktni toplomjer (LX-26E)
Precizan, trenutačan i beskontaktan, THERMOFLASH®LX-26 EVOLUTION je u potpunosti prikladan za precizno mjerenje temperature.
Omron C102 Total inhalator + nosni tuš
Jedinstveni proizvod 2 u 1, inhalator i nosni tuš. Namijenjen je osobama kojima je potrebna inhalacijska terapija ili onima kojima je potrebno ispiranje nosa.

PROblis jedinstveni proizvod za uho, grlo i nos
Jedinstveni proizvod osmišljen kao pomoć u zaštiti od učestalih infekcija uha, grla i nosa, na način da pomaže u održavanju zdrave mikrobiote gornjih dišnih putova. Sadrži 1 milijardu aktivnih bakterija Streptococcus salivarius K12, najzastupljenije bakterije u usnoj šupljini koja pomaže u izgradnji prve linije obrane od infekcija odmah po rođenju.

Više info na www.shop-medikor.hr