Go Red For Women

RED 2

02.veljače 2018. American Heart Association obilježava dan “Go Red For Woman”. S ciljem podizanja svijesti o bolesti srca i moždanog udara kod žena. Go Red for Women je emocionalna i socijalna inicijativa koja potiče žene da preuzmu odgovornost za zdravlje srca.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok morbiditeta i mortaliteta u žena.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23 190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136) i 39,7 % muškaraca (10 054).

 

Za razliku od muškaraca mlađe žene imaju veći rizik smrti nakon akutnog infarkta miokarda nego muškarci. Trend povećanja incidencije koronarne bolest srca u žena je u dobi između 45 i 65 godina. Postoje specifičnosti kardiovaskularnih bolesti kod žena. Neki sindromi prevladavaju kod žena. Oni uključuju specifičnosti vezane uz infarkt miokarda, koji je povezan s neobstruktivnim koronarnom bolešću, spontanom koronarnom arterijskom disekcijom i stresom-induciranom kardiomiopatijom. Također je veća učestalost zatajenja srca i moždanog udara u žena.

 

Patofiziologija nastanka akutnog infarkta miokarda nešto je drugačija u žena nego u muškaraca. Muškarci imaju češće prisutnu rupturu plaka u akutnom infarktu miokarda nego žene. Erozija plaka koronarne arterije češća je u žena nego u muškaraca, poglavito u mlađih žena. Spontana disekcija koronarne arterije kao rijetki uzrok akutnog infarkta miokarda češće je prisutna u žena nego u muškaraca, poglavito u mlađih žena.

 

U više od 90%  žena akutni infarkt miokarda povezan je s pušenjem, arterijskom hipertenzijom, pretilosti centralnog tipa, šećernom bolešću, tjelesnom neaktivnošću, konzimiranjem alkoholnih pića, povišenim masnoćama u krvi i psihosocijalnim čimbenicima. Svi ovi čimbenici rizika su promjenljive naravi, tj. možemo ih eliminirati promjenom loših životnih navika ili lijekovima.

 

Viša stopa smrtnosti bilježi se u žena nego u muškaraca. Od ukupno deset moždanih udara u žena se bilježi čak šest. Većina ih se javlja u kasnijoj životnoj dobi, kad su i opasniji. Ženski spol je povezan uz određene vrste moždanog udara. Neke vrste moždanog udara, poput tromboze cerebralne vene i subarahnoidalnog krvarenja, učestaliji su kod žena. Posljedice moždanog udara teže su kod žena. U žena je utvrđen veći broj rizičnih čimbenika za nastanak moždanog udara. Rizični čimbenici poput dijabetesa, migrena s vidnim poremećajem, atrijske fibrilacije, depresije i hipertenzije češće se pojavljuju u žena. Osim toga, neki su rizični čimbenici isključivo povezani sa ženskim spolom: trudnoća, pre-eklampsija, uzimanje kontraceptiva (osobito kod žena koje imaju hipertenziju), nadomjesna hormonalna terapija u menopauzi, hormonalne promjene, gestacijski dijabetes.

RE 1

Čimbenici rizika na koje se ne može utjecati: dob, spol, rasa, nasljeđe, moždani udar u obiteljskoj anamnezi, podatak o prethodnom moždanom udaru i/ili prethodnim tranzitornim ishemijskim atakama.

 

Čimbenici rizika na koje se može utjecati – povezani su sa stilovima života: pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje droga, tjelesna neaktivnost i pretilost, nepravilna prehrana, stres, upotreba oralnih kontraceptiva.

Smanjite rizik od moždanog udara. Kontrolirajte krvni tlak, prestanite pušiti, hranite se zdravo i redovito vježbajte. slijedite smjernice SZO za dug i kvalitetan život.  🙂

Medikor je za Vas odabrao vrhunske i inovativne tlakomjere visoke kvalitete kako pomoć u očuvanju zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Tlakomjeri Omron  M7 i M6 Comfort.