FEBRILNE KONVULZIJE

febrilna

Tjelesna temperatura je razlika između količine topline proizvedene tjelesnim procesima i količine tjelesne temperature izgubljene u vanjsku okolinu.

Povišenje tjelesne temperature prvo otkrivamo dodirom kože, najčešće čela. Dodirom se samo procjenjuje temperatura u odnosu na temperaturu vlastite kože. Točno i precizno mjerenje temperature postiže se  primjenom  termometra (toplomjer).

VRSTE TOPLOMJERA 

-Elektronski toplomjer za mjerenje temperature u uhu (na membrani timpani)

-Standardni digitalni toplomjer koji se može koristiti rektalno, aksilarno (ispod pazuha) ili oralno (stavljanjem u usta)

-Toplomjer na galij, identičan izgledom toplomjeru na živu, no ekološki je prihvatljiv.

-Toplomjer za čelo, tzv. bezkontaktni toplomjer, koristi se jednostavnim mjerenjem na temporalnoj arteriji na čelu, infracrveni skener izmjeri tjelesnu temperaturu

 

FEBRILNE KONVULZIJE

Djeca od 6 mjeseca do 5 godina života su najosjetljivija na povišenu tjelesnu temperaturu zbog nerazvijenosti središnjeg živčanog sustava i mogu se javiti febrilne konvulzije. Febrilne konvulzije prigodni su cerebralni (epileptički) napadi koji se javljaju u male djece u visokoj temperaturi koja nije uzrokovana akutnom intrakranijalnom infekcijom. Naziv dolazi od latinske riječi convellere što znači otrgnuti, tj. potresti.

Febrilne konvulzije se pojavljuju u oko 2 do 5% djece <6 god.; većina se zbiva u dobi od 6 do 18 mj. Febrilne konvulzije dijele se na jednostavne ili tipične i složene ili atipične.

 

Jednostavne febrilne konvulzije traju <15 min i nemaju žarišnih znakova, te ako se pojave u nizu, ukupno traju <30 min. Složene febrilne konvulzije traju >15 min, imaju žarišne znakove ili postiktalnu parezu ili se pojavljuju u nizu i traju >30 min. Većina (>90%) febrilnih konvulzija su jednostavne.

febrilna 2

U najčešća febrilna stanja u kojima se javljaju febrilne konvulzije spadaju respiratorne infekcije gornjeg dišnog sustava, rozeola te akutna upala srednjeg uha.

Uz konvulzivnu ataku kliničkom slikom dominiraju povišena tjelesna temperatura koja je u trenutku pojave febrilnih konvulzija najčešće iznad 38,5 C. Febrilne konvulzije očituju se najčešće generaliziranim toničko – kloničkim kontrakcijama skeletne muskulature, ali također se mogu očitovati i kao generalizirani napadi kloničkog tipa. Kod generalizranog toničko – kloničkog  oblika  dijete se najprije ukoči cijelim tijelom, zatim ima trzajeve rukicama i nogicama te dolazi do gubitka svijesti, a najveći dio djece prestane disati. Kod pojave generaliziranih napada kloničkog tipa javljaju se trzajevi cijelim tijelom, zatim tonički tj. ukočenje cijelog tijela i nakon toga atonički kada dijete omlitavi cijelim tijelom.

 

Febrilne konvulzije ili grčevi u povišenoj temperaturi, za dijete uglavnom nisu opasni, ali su roditeljima zastrašujući jer se ispoljavaju u dramatičnoj kliničkoj slici. Točan uzrok febrilnih konvulzija, bilo na staničnoj razini ili na razini neuronskog sustava, nije poznat. Postoji međutim, značajna genetska predispozicija za pojavu febrilnih konvulzija. Prema najnovijim podacima, analizom cerebrospinalnog likvora zaključuje se da su febrilne konvulzije, uz genetsku predispoziciju, vjerojatno uzrokovane encefalitisom koji nastaje kao posljedica invazije virusa u SŽS ili njihovom intracerebralnom aktivacijom. Po svojoj patogenezi, napadi febrilnih konvulzija pravi su epileptični napadaji. Malo su češći u dječaka i uz virusne infekcije. Febrilne konvulzije većinom imaju odličnu prognozu. Recidivi febrilnih konvulzija u narednim akutnim febrilnim bolestima javljaju se u 21-54% djece, neovisno o tipu febrilnih konvulzija. U svakog drugog bolesnika mogu recidivirati, ali tek u svakog desetog tri ili više puta. Rijetko su praćene kasnijom pojavom epilepsije.

 

Najbolji recept za uspješno sprječavanje je primjena pravilnih, pravovremenih  i educiranih postupaka od strane roditelja, a  koje im je njihov pedijatar pojasnio (npr. tehnikama snižavanja temperature i prevenciji dehidracije), jer je svako dijete jedinstveno kao i „njegove” febrilne konvulzije.

 

Medikor je za Vas odabrao vrhunske i inovativne  toplomjere Visiomed za kvalitetno i precizno mjerenje  temperature Vašeg djeteta.

febrilna3