Celulit ili koža poput narančine kore

celulit

Celulit (gynoid lipodystrofy ili sindrom narančine kore) jedan je od najčešćih sindroma lipodistrofije (ili bolje rečeno degeneracije masnog tkiva).

Pojam “celulit” prvi je put spomenut 1920-ih godina kako bi se opisale estetske promjene površine kože.

Zahvaća 80-90% svih žena praktički u svim fazama životnog ciklusa, počevši od puberteta, ali je više vidljiv kod žena starijih od 30 godina. Utječe na milijune žena, ali manje na muškarce.

Unatoč visokoj prevalenciji, maleni je broj znanstvenih istraživanja patofiziologije celulita u medicinskoj literaturi.

Ženski spolni hormoni igraju značajnu ulogu u razvoju lipodistrofije. Prvi simptomi poremećaja topografije masnog tkiva pojavljuju se u pubertetu. Egzacerbacija i progresija kožnih lezija korelira s hiperestrogenizmom povezanim s trudnoćom, ili uporabom kontracepcijskih pilula ili nadomjesne hormonske terapije u žena u postmenopauzi. Neki autori navode estrogen kao glavni faktor koji uzrokuje pojavu GLD-a

Nema sumnje da je nepravilan način života važan pokretač sindroma. Prekomjerni unos prehrambenih proizvoda bogatih mastima, s visokim sadržajem soli i konzervansa povezan je s razvojem različitih metaboličkih poremećaja, uključujući hiperinzulinemiju, stanje koje može povećati lipodistrofiju. Sjedalački način života igra također važnu ulogu. Nedostatak tjelesne aktivnosti povećava ozbiljnost celulita. Konzumiranje alkohola stimulira lipogenezu i uzrokuje dehidraciju tijela, što rezultira prekomjernim i nepravilnim skladištenjem masti. Pušenje rezultira znatno većim količinama slobodnih radikala u tijelu i kontrakcijom malih krvnih žila odgovornih za lokalna oštećenja mikro-cirkulacije. To može doprinijeti razvoju GLD-a, što rezultira njegovom kliničkom progresijom.

Promjene koje se javljaju tijekom stvaranja celulita su fibroza i skleroza, koje se klinički manifestiraju kao valoviti izgled površine kože i višestruki čvorići koji su opipljivi. U slučajevima značajnog napretka promjena, čvorovi i sklerotične lezije popraćeni su bolnošću, suhoćom i stanjivanjem kože koja prekriva promijenjeno područje. Ovaj problem najčešće zahvaća potkožno tkivo oko bedara, stražnjice i kukova, područja gdje se masno tkivo taloži u najvećim količinama kod žena. Formiranje celulita ubrzava se tijekom adolescencije, u trudnoći i u menopauzi. Procjenjuje se da bolest može zahvatiti do 85% žena starijih od 20 godina.

Najčešće spominjani tretmani celulita uključuju: fizikalne postupke, lasersku terapiju i primjenu aktivnih tvari koje primjenjuju lokalno.

Mehanička stimulacija masažom jedna je od najstarijih metoda tretmana celulita. Može se primijeniti ručno ili izvedeno uz pomoć uređaja.

Medikor je za Vas odabrao vrhunski uređaj kao pomoć u smanjenju celulita. Klinički testiran uređaj za božanstvene obline bez izgleda narančine kore –  Beurer Cellulite ReleaZer.

Cellulizer-anticelulitni-masazer

Više informacija o njemu potražite na web shopu.