Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

rujan0

Alergijske bolesti ubrajamo među najraširenije bolesti današnjice. Alergija ili preosjetljivost je neuobičajena i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike okoliša. Razne biološke čestice prenosive zrakom glavni su uzročnici respiratornih smetnji i bolesti (grinje, peludi, plijesni i alergeni životinja, a rjeđe alergeni iz hrane ili lijekovi). Pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustav.

Peludna zrnca ne prodiru duboko u dišne putove (zbog svoje veličine) i uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu.

Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25% svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja.

Ekološka teorija predmnijeva da su alergije posljedica ekoloških onečišćenja, prije svega zraka, a zatim i hrane različitim aditivima. Prema higijenskoj teoriji ljudi su premalo izloženi zaraznim bolestima “zapadnjački stil života”, što izaziva imunološki poremećaj koji vodi u alergije. Naime, neravnoteža u imunološkom sustavu nastaje zbog manjka bakterijskih podražaja zbog čega se T limfociti diferenciraju u T helper 2 limfocite, koji imaju važnu ulogu u nastanku alergijskih reakcija, a ne u T helper 1 limfocite koji su dominantni u upalnim reakcijama kod infekcija.

Alergijski rinitis predstavlja globalni zdravstveni problem jer značajno  remeti kvalitetu života bolesnika, umanjuje intelektualno funkcioniranje i radnu sposobnost, a često je povezan i s drugim bolestima, npr. astmom. Alergijska upalna reakcija nastaje zbog susreta alergena sa specifičnim IgE antitijelom na površini mastocita.

Kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti iscjedak, nabrekla nosna sluznica i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta mirisa tipični su simptomi.

Moguće su četiri kombinacije alergijskog rinitisa: blagi povremeni, blagi trajni, teški povremeni i teški trajni alergijski rinitis.

Alergijski rinitis kod djece

Značenje alergijskog rinitisa u djece je u značajnom  multimorbiditetu s astmom, rinokonjunktivitisom, rinosinuitisom i upalama srednjega uha. Oko 80% bolesnika s astmom ima alergijski rinitis, dok oko 40% bolesnika s alergijskim rinitisom ujedno pati od astme .U Hrvatskoj je astma prisutna u oko 8% djece školske dobi. Astmu je lakše liječiti ako se istodobno tretira alergijski rinitis.

Zbog nosne kongestije i posljedične opstrukcije Eustahijeve cijevi incidencija respiratornih alergija u djece sa sekretornom upalom srednjeg uha iznosi čak i do 89%.

Prema smjernicama liječenje akutnog rinitisa provodi se na četiri razine ovisno o tipu i težini bolesti i ono uključuje: izbjegavanje alergena, edukacija bolesnika i njegove obitelji, farmakoterapiju i imunoterapiju.

rujan1

Ispiranje nosa  fiziološkom otopinom ili slanom vodom jeftina je metoda liječenja alergijskog rinitisa. Klinička istraživanja na djeci s akutnim rinitisom pokazuju značajno smanjenje simptoma svrbeža i začepljenosti nosa, rinoreje i kihanja.

Medikor je za Vas odabrao BabyDoo® MX6-ONE prvi aspirator s difuzorom fiziološke otopine je uređaj za čišćenje nosa djeteta. BabyDoo® MX6-One omogućuje usisavanje nazalnih sekreta i lako ih prikuplja zahvaljujući difuziji slane otopine. Uređaj za čišćenje nosa za bebe BABYDoo® MX6-ONE omogućava da jednom jednostavnom gestom fiziološka otopina ovlaži nosnu šupljinu i omekša nosne izlučevine koje se potom glatko izvlače.

Preporuča se da se posavjetujete s liječnikom: kada imate nejasnoća vezano uz zdravlje vašeg djeteta ili  uz uporabu ovog uređaja!

rujan2

 

Također, inovativan OMRON DUO BABY je jedinstveni 2 u 1 uređaj koristi se za čišćenje začepljenog nosa te pomaže u liječenju najčešćih respiratornih tegoba kod beba i djece.

rujan2

Iako se najviše prepoznaje u školskoj dobi i adolescenciji, alergijski rinitis nije rijedak u male djece, pa čak ni u dojenčadi. Do treće godine života simptomi alergijskog rinitisa mogu nastupiti nakon kontakta sa nutritivnim alergenom (bjelanjak kokošjeg jajeta, kravlje mlijeko). Nakon tri godine života preosjetljivost na nutritivne alergene obično zamjenjuje preosjetljivost na inhalacijske alergene.